ENGEGÅRDKVARTETTEN - ”STJERNEHIMMELEN”
Nov
19
7:00 PM19:00

ENGEGÅRDKVARTETTEN - ”STJERNEHIMMELEN”

Program: 

Ludvig van Beethoven - Strykekvartett nr. 8 i e moll, Op. 59 nr. 2

George Crumb - Black Angels, ”Thirteen Pictures from the Dark Land”

 

Vorspiel: Tor Espen Aspaas med Namelesskvartetten

Nachspiel: DRAUP - Vinglass Virtuosi

 

Når Beethoven skrev hans kvartetter opus 59 var han på vei ut av en mørk periode, der hans døvhet drev han til svært depressive tanker. Første satsen er urolig, men en følelse av fullkommen ro overtar i den andre satsen, som Beethoven (ifølge Carl Czerny), skrev da han betraktet stjernehimmelen og tenkte på musikk av kulene. Scherzoen vekker enten latter eller avsky, da Beethoven behandler et enkelt russiske tema på en svært uvanlig måte. Temaen fikk han fra Count Razumovsky, til hvem opus 59 er dedikert. Fjerde sats er en galopperende Presto. Når en fiolinist sa til Beethoven ”Dette kaller du ikke før musikk, vel?”, svarte Beethoven ”Ikke for deg, men for en senere generasjon.”

Black Angels var skrevet for elektronisk strykekvartett i 1970. Det ble komponert i løpet av et år, og er datert "Friday the Thirteenth, March 1970 (i tempore belli)". Crumb er svært interessert i numerologi og betydningen av numrene 13 og 7. Den første delen, Departure, etablerer den mørke stemningen i Black Angels og innfører dødens tema. I den andre delen, Absence, er den falne engelens temaer hørt. Til slutt i del tre, Return, råder Gud over det onde.

 

View Event →
BELCEA QUARTET - ”BENJAMIN BRITTEN 100 ÅR”
Oct
22
7:00 PM19:00

BELCEA QUARTET - ”BENJAMIN BRITTEN 100 ÅR”

Photo: Ronald Knappnew

Photo: Ronald Knappnew

Program: 

Benjamin Britten - Strykekvartett nr. 1 i D-dur Op. 25

Wolfgang Amadeus Mozart - Strykekvartett nr. 20 i D-dur K. 499

 

Vorspiel: Stein Eide med Ergo Strykekvartett

Nachspiel: CERTIM TRE synger Catches og Kanoner av Purcell og Mozart

 

Grunnlagt ved Royal College of Music i London i 1994, er Belcea Quartet basert i Storbritannia. De to opprinnelige medlemmer, den rumenske fiolinisten Corina Belcea og den polske bratsjisten Krzysztof Chorzelski, sammen med de franske musikerne, Axel Schacher og Antoine Lederlin, henter impulser fra sine ulike kulturelle bakgrunner for å skape en felles stemme. Belcea Quartet er kjent for sin dynamiske stil og friheten i sine tolkninger. 

Kvartetten opptrer regelmessig i konsertsaler over hele verden: blant annet Concertgebouw i Amsterdam, Palais des Beaux-Arts i Brussel og Carnegie Hall i New York. Kvartetten spiller også regelmessig i Salzburg, Aldeburgh og Edinburgh Festivaler samt Schubertiaden i Schwarzenberg. Kvartettens faste partnere inkluderer Piotr Anderszewski, Martin Fröst, Valentin Erben, Ian Bostridge og Matthias Goerne. Kvartetten har delt en residens i Wiens Konzerthaus med Artemis Quartet siden 2010. De er også residentkvartetten ved Londons Guildhall School of Music and Drama.

View Event →
VERTAVO - ”SKÅL FOR KVINNFOLK”
Sep
24
7:00 PM19:00

VERTAVO - ”SKÅL FOR KVINNFOLK”

Photo: Rune Kongsro

Photo: Rune Kongsro

Program: 

Clara Schumann - Tre romanser, Op. 22, dedikert til Joseph Joachim, arr: Bjarne Volle

Kaija Saariaho - ”Terra Memoria”

Johannes Brahms - Strykekvartett nr 2 i a-moll, Op. 51

 

Vorspiel: Turid Birkeland

Nachspiel: Vertavo / Testosterone

 

Vertavokvartetten ble etablert i 1984, og fikk sitt internasjonale gjennombrudd i 1995 da kvartetten vant 1. pris, Publikums-prisen og Radiolytternes pris i Melbourne Chamber Music Competition. Året etter vant de den Nordiske Kammer-musikkonkurransen i København og mottok Spellemannsprisen for sin innspilling av Nielsens strykekvartetter. Vertavokvartetten har fortsatt sin omfattende konsert-virksomhet i Europa, USA og Japan, og neste sesong står New York, London, Paris og Amsterdam for tur. Vertavokvartetten spiller på fantastiske instrumenter fra Sparebankstiftelsens Dextra Musica.

 

Strykekvartetten, Quartetto Testosterone, ble stiftet høsten 2008, og har siden da engasjert seg sterkt i nyere klassisk musikk. Kvartetten består av Daniel Lyngstad og Sondre Fjose Sandberg (fiolin), Jakob Dingstad (bratsj) og Sverre Barratt-Due (cello). Alle er av 1991-årgang, og studerer henholdsvis ved Norges musikkhøgskole og Barratt Dues musikkinstitutt.

View Event →
ENGEGÅRDKVARTETTEN - "GLIMT FRA BODØ"
Apr
23
7:00 PM19:00

ENGEGÅRDKVARTETTEN - "GLIMT FRA BODØ"

Program: 

Joseph Haydn - Strykekvartett op. 76 nr. 3 i C-dur

Benjamin Britten - Strykekvartett no. 2 i C-dur

 

Vorspiel: Halvdan Sivertsen

Nachspiel: Halvdan Sivertsen og Engegårdkvartetten

Oslo Quartet Series’ første sesong avsluttes med en spennende sjangerblanding, i et Glimt fra Bodø. Engegårdkvartettens primarius, Arvid Engegård fra Bodø, spilte på Halvdan Sivertsens plater når han var 12 år. Der ble grunnlaget for en livslang gjensidig respekt lagt, noe som er bakgrunnen for denne konserten, 23. april i Kulturkirken Jakob.  Halvdan Sivertsen skal introdusere konserten, der Engegårdkvartetten skal spille Purcell, Britten og Beethoven, og så skal Engegårdkvartetten akkompagnere Halvdan Sivertsen i Nachspielkonserten.

 

Halvdan Sivertsen har vært en av landets mest markante visesangere siden gjennombruddet i 1979. Han har mottatt seks Spellemannpriser, vært programleder i Barne-tv, samt hatt en rekke konserter, turneer og show opp gjennom årene. I 2012 ga Halvdan ut platen “Gjør det så gjerne”, som viser et stort mangfold i sitt musikalske univers. 

View Event →
TETZLAFF QUARTET - "KODET KJÆRLIGHET"
Feb
26
7:00 PM19:00

TETZLAFF QUARTET - "KODET KJÆRLIGHET"

Program:

Joseph Haydn - Strykekvartett Op. 20, nr. 2

Alban Berg - "Lyrisk Suite"

Ludwig van Beethoven - Strykekvartett Op. 132

 

Vorspiel: Sara Mads Azmew Rasmussen

Nachspiel: Marianne Beate Kielland og Nils Anders Mortensen

 

Christian Tetzlaff, kjent og meget godt likt i Norge etter mange fabelaktige i konserter i Risør Kammermusikkfestival og med Oslo Filharmonien, har dannet sin egen kvartett. De har valgt et utrolig artig program fra start til slutt. Med en tidlig Haydn, Bergs Lyrisk Suite og Beethovens Opus 132, er programmet en kvartettelskers drøm. Berg har en fascinerende historie bak komposisjonen, der han egentlig skrev en kjærlighetserklæring i selve notene. Dessverre ikke til sin egen kone. Det er mulig at vi får høre mer om dette, med en av Norges største forfattere, Erik Fosnes Hansen, til å innlede konserten. Samtidig som Berg skrev sin Lyrisk Suite, skrev Kurt Weill noen av sine nydeligste sanger, og de skal vi høre fra selveste Marianne Beate Kielland med Nils Anders Mortensen som akkompagnatør i Nachspielkonserten til ”Kodet kjærlighet”.

TETZLAFF QUARTET har raskt etablert et rykte som "en av verdens mest fascinerende kammerensembler." (Florenz, La Nazione, 20.01.2000). Da de oppdaget en gjensidig lidenskap for kammermusikk, Christian og Tanja Tetzlaff, Hanna Weinmeister og Elisabeth Kufferath dannet sin strykekvartett i 1994. Siden da, har de spilte i verdens mest prestisjetunge saler og har fått imponerende kritikker.

View Event →
OSLO STRYKEKVARTETT - "KILDER"
Jan
22
7:00 PM19:00

OSLO STRYKEKVARTETT - "KILDER"

Photo: Bo Mathisen

Photo: Bo Mathisen

Program: 

Robert Schubert - Strykekvartett D810 "Døden og Piken"

Edvard Grieg - Strykekvartett Op.27 i g-moll

 

Vorspiel: Wolfgang Plagge

Nachspiel: Oslo Strykekvartett spiller Bruback, Miller og Basie

 

Oslo Strykekvartett lanserer sin nye plate med innspillinger av Griegs g-moll kvartett og Schuberts Døden og Piken. Det er mye som tyder på at Grieg var så pass inspirert av Schuberts Døden og Piken, at han brukt kvartetten som en modell for sin g-moll kvartett. Wolfgang Plagge er produsent for platen, og med hans introduksjon til denne konserten får vi kanskje vite sannheten om ”Kilden” til Griegs g-moll kvartett. Dette er Oslo Strykekvartetts aften. Derfor sørger de også for Nachspielkonserten med Brubeck, Miller og Basie.

View Event →