ARTEMIS QUARTET og TEATER MANU - Sanger uten ord
Nov
25
7:00 PM19:00

ARTEMIS QUARTET og TEATER MANU - Sanger uten ord

Grafisk design: Ellen Lorenzen

Grafisk design: Ellen Lorenzen

VORSPIEL - TEATER MANU. Kan man lage lyd uten lyd? Norges eneste profesjonelle teater som har tegnspråk som scenespråk, Teater Manu, presenterer utdrag fra kunstprosjektet "Hva er lyd, hva er stillhet?" 5 kunstnere har gjennom prosjektet ønsket å skape en ny opplevelse av lyd gjennom eksperimentering med blant annet teater, kunst, lys, skygge, farge og dans.

KONSERT- ARTEMIS QUARTET er i dag sett på som en av de fremste kvartetter i verden. Denne kvelden fremfører de Mozart Strykekvartett i G-dur (1789), Peteris Vasks Strykekvartett nr. 5 (2006) og Bedrich Smetanas Strykekvartett nr. 1 i e-moll ’’Fra mitt liv". Sistnevnte kvartett er skrevet i 1876, etter at sykdom hadde gjort komponisten døv. Strykekvartetten er et selvbiografisk verk der man blant annet i siste sats hører den gjennomgående harmoniske tonen 'e' hos 1.fiolin som et symbol på hans plagsomme tinnitus. 

NACHSPIEL - TEATER MANU avslutter kvelden og dets tema med et siste utdrag fra "Hva er lyd, hva er stillhet?"

View Event →
THE DANISH STRING QUARTET - "DANSKENE PÅ BESØK IGJEN 1814-2014"
Mar
25
7:00 PM19:00

THE DANISH STRING QUARTET - "DANSKENE PÅ BESØK IGJEN 1814-2014"

Program:

Hans Abrahamsen - ”10 preludier”

Felix Mendelssohn - Strykekvartett nr. 2, Op. 13

Joseph Haydn - Strykekvartett nr. 5, Op. 20

 

Vorspiel: Harald Stanghelle

Nachspiel: Åpen scene med den Danske Strykekvartett 

 

For å avslutte vår andre sesong, får vi besøk fra Danmark 25. mars. Harald Stanghelle skal åpne denne konserten, med en miniforskning i hvordan Norge har klart seg i 200 år uten danskene. DANISH STRING QUARTET spiller den danske komponisten Abrahamsens ”10 preludier”, Mendelssohn op. 13 og Haydns kvartetter nr.5, opus 20. Kvartetten står for underholdningen i Nachspielet. Ryktene tilsier en blanding av bluegrass og dansk folkemusikk.

View Event →
OSLO STRYKEKVARTETT - ”I KOLONIMAKTENS VOLD”
Feb
25
7:00 PM19:00

OSLO STRYKEKVARTETT - ”I KOLONIMAKTENS VOLD”

Photo: Morten Lindberg

Photo: Morten Lindberg

Program:

Béla Bartók - Strykekvartett nr. 5 (Sz. 102, BB 110, 1934)

Dave Brubeck - Blue Rondo à la Turk (arr. Øystein Sonstad)

Trad. arr. Jan Johansson/ Øystein Sonstad: Visa från Utanmyra

Jean Sibelius - Strykekvartett i d-moll, Op. 56, "Voces Intimae"

 

Vorspiel: Tore Linné Eriksen med Alegrarkvartetten

Nachspiel: Åpen scene med Oslo Strykekvartett og Alegrarkvartetten

 

Undertrykkelsens tider for Finland og Ungarn settes under Nina Witoszeks skarpe men humoristiske søkelys i Vorspielet. Kvartettens program er en reise fra Sibelius ”Voces Intimæ”, via Brubeck ”Blue Rondo alla Turk” og Visa från Utanmyra, til Bartóks strykekvartett nr. 5, og kvelden avrundes med et meget sannsynlig uforglemmelige Nachspiel med Oslo Strykekvartett.

Oslo Strykekvartett har siden starten i 1991 markert seg som en av vår tids mest allsidige og nyskapende strykekvartetter. Repertoaret spenner fra standardverkene med vekt på Beethoven til låter av ABBA og Brubeck, som de framfører med humor og ablegøyer. Selv Tosca og Peer Gynt går ikke fri for kvartettens utrettelige formidlingstrang.

View Event →
PAVEL HAAS QUARTET - ”PRAGUE SPRING”
Jan
28
7:00 PM19:00

PAVEL HAAS QUARTET - ”PRAGUE SPRING”

Photo: Marco Borrgreve

Photo: Marco Borrgreve

Program: 

Joseph Haydn - Strykekvartett Op. 76 nr. 5 i D-dur

Antonín Leopold Dvořák - Strykekvartett Nr. 10, Op. 51 i Ess-dur ”Den Slaviske”  

Pavel Haas - Strykekvartett nr. 2 Op. 7 ”From the Monkey Mountains”

 

Vorspiel: Nora Taksdal med Rondokvartetten

Nachspiel: Annes Dukketeater

 

“The world’s most exciting string quartet? Well, they suit the tagline better than most. Their tone is large, quasi-orchestral. They take risks. Above all, they play with passion.”

Dette har ”The Times” skrevet om Pavel Haas Quartet.

Kvartetten tar sitt navn fra den tsjekkiske komponisten Pavel Haas, som ble fengslet i Theresienstadt i 1941 og døde i Auschwitz tre år senere. Siden Pavel Haas Quartet vant Paolo Borciani konkurranse i Italia våren 2005, har kvartetten etablert seg som en av de store kammerensembler i dag. I 2007 var de med på ECHOs Rising Stars, og mellom 2007-2009 var de en av  BBCs New Generation Artists. Med base i Praha, har kvartetten studert med Milan Skampa, den legendariske bratsjisten i Smetana Quartet. Skampa er fortsatt viktig som kunstnerisk mentor. I oktober 2011 ble kvartettens innspilling av Dvořáks kvartetter utvalgt som ”Record of the Year” av Gramophone.

Denne konserten åpner med historien om hvordan Tsjekkia ble til under frihetsbevegelsen ”Prague Spring” i Nora Taksdals Vorspiel. Kvartettens program har en klar tsjekkiskt preg, med Dvořáks kvartett ”Den slaviske”, og komponisten Pavel Haas sin 2. strykekvartett, sammen med Haydn op. 76 nr. 2. Tsjekkia er dukketeatrets land. Dette inspirerte til kveldens Nachspiel.

 

 

View Event →