CHIAROSCURO QUARTET - "LYSET OG MØRKET"
Nov
22
7:00 PM19:00

CHIAROSCURO QUARTET - "LYSET OG MØRKET"

Foto:  Agnese Blaubarde / Chiaroscuro Quartet

Foto: Agnese Blaubarde / Chiaroscuro Quartet

Program: 
Wolfgang Amadeus Mozart - Strykekvartett i G - dur, KV 387
Franz Berwald - Strykekvartett nr. 3 i Ess - dur
Franz Schubert - Strykekvartett i a - moll D. 804, Op. 29 'Rosamundekvartetten'
- - - 
Gunnar Danbolt - 'Maleteknikken Chiaroscuro; en presentasjon i ord og bilder'
- - - 
Franz Berwald - Strykekvartett nr. 2 i a - moll, 1. sats 'Adagio, Allegro' fremføres av Quar2D2 fra Kvartettseriens talentutviklingsprogram. 

Chiaroscuro Quartet spiller med en spontanitet og en tilstedeværelse som er uimotståelig. Denne multinasjonale kvartetten konsentrerer seg om det klassiske repertoaret som de spiller på tarmstrenger. De har etablert en imponerende internasjonal karrière, og deres siste innspilling av Mozart og Mendelssohn, utgitt i 2015, vant Tysklands mest prestisjefylte CD-pris; ‘den Preis der Deutschen Schallplattenkritik’. 

Chiaroscuro Quartet åpner konserten med Mozarts strykekvartett i G - dur. Dette var den første av seks kvartetter som Mozart dedikerte til Joseph Haydn. Her kan vi blant annet glede oss til den utrolige levende fugen i siste sats! Franz Berwalds strykekvartett i Ess -dur
er Kvartettseriens aller første svenske strykekvartett på programmet. Den romantiske komponisten skrev sin tredje strykekvartett i 1849, to år etter at komponisten ble tildelt æresmedlemskap av Salzburgs Mozarteum. Schubert vevde flere av sine tidligere verk inn i den vakre og vemodige kvartetten i a-moll, med tilnavnet ‘Rosamundekvartetten’. Blant annet er åpningen inspirert av ‘Gretchen am Spinnrade’ og 2. sats basert på scenemusikken med samme navn, ‘Rosamunde’. 

Inspirert av kvartettens navn ‘Chiaroscuro Quartet’ ønsker vi å utforske maleteknikken som blant annet Rembrandt og Caravaggio er kjent for. Kunsthistoriker Gunnar Danbolt vil med ord og bilde fortelle om Chiaroscuro (på norsk; ‘lys- dunkel’) teknikken som vektlegger kontrasten mellom lys og mørke i et maleri. 

View Event →
OSLO STRYKEKVARTETT FEIRER SØLVBRYLLUP - "BEETHOVEN OG VI"
Oct
25
7:00 PM19:00

OSLO STRYKEKVARTETT FEIRER SØLVBRYLLUP - "BEETHOVEN OG VI"

Foto: Bo Mathisen / Oslo Strykekvartett

Foto: Bo Mathisen / Oslo Strykekvartett

Program: 
Ludwig van Beethoven - Strykekvartett i Ess - dur, op. 74 'Harpekvartetten'
Ludwig van Beethoven - Strykekvartett i Ess - dur, op. 127
- - - 
Utdrag fra Ludwig van Beethoven Strykevartett i c - moll, op. 18 nr. 4 fremføres av Brava Strykekvartett fra Kvartettseriens talentutviklingsprogram. 

Kvartettserien er veldig glade for å stå for feiringen av Oslo Strykekvartetts store 25 -årsjubileum! Ingen jubileumsfest uten en personlig invitasjon fra kvartettmedlemmene selv, den får du her:

Oslo Strykekvartett har med tiden blitt en gjeng middelaldrende og til dels gråhårede menn (hadde det ikke vært for Liv Hilde, selvfølgelig). Så gamle er vi, at vi nå feirer Sølvbryllup etter 25 år sammen. Men selv om ektefellene har vært stort sett de samme, har det vært en rekke forskjellige elskere på veien, og særlig hemmelige har de heller ikke vært. Selve superelskeren over alle har vært trofast hele veien. Han heter Ludwig, eller Ludwig van, som vi ynder å kalle ham.

Sølvbryllup betyr fest. I ekte Oslo Strykekvartett-stil er det ikke riktig klart hva vi har tenkt å stille opp med nærmest før etter sølvbryllupet, men enkelte ting skal jo med i en sådan stund:

  • Beethoven (altså Ludwig van, superelskeren)
  • Gjester (bli ikke overrasket om det dukker opp noen kvartettkollegaer i løpet av kvelden)
  • Noen taler med pinlige historier fra kvartettens ville fortid ... og så mye, mye mer!

    Velkommen til deg og alle dine venner! Hilsen Oslo Strykekvartett
View Event →
QUATUOR EBÈNE - "CRÈME DE LA CRÈME"
Sep
27
7:00 PM19:00

QUATUOR EBÈNE - "CRÈME DE LA CRÈME"

Foto: Julien Mignot / Quatuor Ebène 

Foto: Julien Mignot / Quatuor Ebène 

Program: 
Ludvig van Beethoven - Strykekvartett i B - dur, op. 18 nr. 6
Claude Debussy - Strykekvartett i g - moll, op. 10
Jazz & crossover
- - - 
Joseph Haydn - Strykekvartett i D - dur op. 20 nr. 4, 4. sats 'Presto e scherzando' fremføres av Ergo Strykekvartett fra Kvartettseriens talentutviklingsprogram. 

Kvartettserien er begeistret for å kunne presentere den formidable Quatuor Ebène som vår aller første franske gjestekvartett. Quatuor Ebène ble dannet i 1999 og eksploderte på den internasjonale scenen da de vant både førstepris, publikumsprisen, to interpretasjonspriser og ‘Karl Klinger Foundation Prize’ fra den mest prestisjetunge av alle internasjonale musikkonkurranser; ARD i München. Quatuor Ebène ble tildelt både ‘Årets nykommer’ av BBC Music Magazine og Classic FMs Gramophone Award i 2009 for sin innspilling av Ravel, Fauré og Debussy.

Med Quatuor Ebènes program får Kvartettseriens femte sesong en sprudlende pangstart. Fra det klassiske repertoaret velger Quatuor Ebène Beethovens strykekvartett op. 18 nr. 6 i B - dur, en gledessang med ‘strykekvartettens far’ Joseph Haydn nesten synlig i kulissene. Debussys strykekvartett i g - moll op. 10 er en milepæl i strykekvartettens historie. Cellist i kvartetten, Raphaël Merlin, vil selv introdusere verkene og gi publikum et unikt innblikk i Quatuor Ebènes egne tanker om musikken. Denne franske kvartetten er også kjent for sin allsidighet. Ifølge New York Times er Quatuor Ebène ‘en strykekvartett som lett kan forvandle seg til et jazzband‘. Dette vil vi være vitne til i andre delen av konserten, da Quatuor Ebène vil fremføre sine jazz og crossover favoritter! 

View Event →
Ung kvartettserie: KVARTETTSERIEN PÅ ÅRETS MINIØYA & KULTURFEST TØYEN!
Jun
9
to Jun 12

Ung kvartettserie: KVARTETTSERIEN PÅ ÅRETS MINIØYA & KULTURFEST TØYEN!

Bli med på musikalske kvartett-ablegøyer under Norges største barnefestival Miniøya 11. - 12. juni!

I år som ifjor besøker Kvartettseriens unge strykekvartetter Miniøya med konserter og workshops. I tillegg vil Kvartettserien gjeste Miniøyas nye festivalsøster, Kulturfest Tøyen samme sted for elever på ungdomsskole og videregående skole, 9. - 10. juni. 

Bli med inn i det klassiske teltet og se hva som skjer når de fire musikantene i Quar2D2 møtes og spiller sammen! Vi kan love variert kvartettmusikk, litt drama og kanskje til og med litt musikalsk krangling?! Prøv å spille i kvartett selv - eller bli med å komponere en egen Miniøya kvartett!

Medvirkende: 

Quar2D2 fra Kvartettseriens talentutviklingsprogram (Johanne Haugland, fiolin / Johannes Sciacco Schantz, fiolin / Andrés Maurette O’Brien, bratsj / Vilde Alme, cello)

Aksel Kolstad (kun søndag 10. juni)

For mer informasjon om Miniøya, se her.

For mer informasjon om Kulturfest Tøyen, se her. 
 

View Event →
Ung kvartettserie: JACKBOX - kreative prosesser
May
4
4:00 PM16:00

Ung kvartettserie: JACKBOX - kreative prosesser

Bakgården på MESH

Bakgården på MESH

VELKOMMEN TIL VÅRENS JACKBOX ARRANGEMENT!

Denne gangen er temaet 'kreative prosesser' og hva er vel bedre sted å arrangere konserten på enn MESH - et av Nordens ledende coworking steder for norske entreprenører og startups. 

Program: 
Samtale med komponist og pianist Wolfgang Plagge: Skapelsesprosessen fra idé til ferdig produkt
Alegrar Strykekvartett fra kvartettseriens talentutviklingsprogram spiller utvalgte satser fra kvartetter av Beethoven og Schumann. 

Jackbox er et nytt konsertkonsept sesongen 15/16 der vi presenterer strykekvartetten på utradisjonelle måter, i utradisjonelle rammer.

Arrangementet har fri inngang.  

View Event →
EKSTRAKONSERT! Sesonglansering 16 / 17 - KVARTETTSERIEN 5 ÅR!
Apr
26
7:00 PM19:00

EKSTRAKONSERT! Sesonglansering 16 / 17 - KVARTETTSERIEN 5 ÅR!

Foto: Ellen Lorenzen

Foto: Ellen Lorenzen

VI FEIRER 5 ÅRS JUBILEUM! 
KONSERTSESONGEN I 2016 / 2017 VIL VÆRE DEN FEMTE KONSERTSESONGEN MED KVARTETTSERIEN. DETTE VIL VI GJERNE FEIRE MED DERE! VI LOVER FLOTTE MUSIKALSKE INNSLAG OG ET VERDIFULLT INNBLIKK I HVILKE SPENNENDE KVARTETTER SOM VENTER VED NESTE SESONG.

PROGRAM: 
KUNSTNERISK RÅD PRESENTERER DET NYE KONSERTPROGRAMMET 2016 / 2017
MUSIKALSKE INNSLAG FRA MEDLEMMER I ENGEGÅRDKVARTETTEN, OSLO STRYKEKVARTETT, VERTAVO OG ALEGRAR STRYKEKVARTETT FRA VÅRT TALENTUTVIKLINGSPROGRAM. 
VERKER AV SIBELIUS, RAVEL, MOZART, M.M.

DET VIL BLI EN ENKEL SERVERING AV FRUKT M.M. I LØPET AV KVELDEN I TILLEGG TIL RABATTERTE PRISER I BAREN. 

NYHET: VED KONSERTSESONGEN 2016/17 VIL VI TILBY PUBLIKUM NUMMERERTE PLASSER FOR ALLER FØRSTE GANG! VI VIL GJØRE VÅRT BESTE FOR Å GI ALLE ABONNENTER EN PLASS DE ER FORNØYD MED PÅ EN MEST MULIG RETTFERDIG MÅTE. KJØP ABONNEMENT INNEN 1.MAI 2016 OG BLI MED I FØRSTE TREKNING OVER DE ALLER FREMSTE PLASSENE! HERETTER RESERVERER VI PLASS TIL DEG UTIFRA REKKEFØLGEN PÅ INNBETALINGSDATO. DET VIL OGSÅ VÆRE MULIG Å KJØPE ABONNEMENT FOR NESTE SESONG ETTER KONSERTEN. 
LES MER OM KJØP AV ABONNEMENT HER.

BILLETTSALG: 
BILLETTPRIS: 150,- (ABONNENTER - FRI INNGANG)
DØRSALG F.O.M. KL.18 I GAMLE LOGEN / RESERVASJON VED KATRINE@OSLOQUARTETSERIES.NO

View Event →
GRINGOLTS QUARTET / ØYSTEIN BIRKELAND - Musikkens koder
Mar
15
7:00 PM19:00

GRINGOLTS QUARTET / ØYSTEIN BIRKELAND - Musikkens koder

[[PROGRAM: 
Joseph Haydn - Strykekvartett nr. 41 i D-dur, op. 50 nr. 6
Johannes Brahms - Strykekvartett nr. 2 i a-moll, op. 51
Arnold Schönberg - Strykekvartett nr. 4, op. 37

Utdrag fra sesongens tverrfaglige samarbeidsprosjekt med Edvard Munch Videregående Skole og Parlando Strykekvartett fra vårt Talentutviklingsprogram

Den 15. mars spiller Gringolts Quartet et fullverdig program med kvartetter av Haydn, Schönberg og Brahms. ”Jeg har gjort et funn som vil sikre at tysk musikk forblir overlegen i det neste århundre” skrev Schönberg da han fant på tolvtone teknikken, utgangspunktet for hans fjerde kvartett. Å bruke regler i musikk har i grunnen aldri vært noe nytt. Det kan nesten virke som om de største komponistgeniene var nødt til å bruke regler og koder for å tøyle sin enorme skaperkraft. Cellisten Øystein Birkeland, vil som kveldens konferansier og med sin interesse for et bredt spekter av stilarter, leke med kveldens musikalske koder.

Zürich baserte Gringolts Quartet ble etablert i 2008 og er således Kvartettseriens yngste kvartett denne konsertsesongen. Høydepunkter i deres karriere inkluderer konserter ved Lucerne Festival, Filharmonien i St.Petersburg og Oleg Kagan Musikfest i Kreuth.

I løpet av kvelden presenteres et utdrag av Kvartettseriens første tverrfaglige prosjekt, i samarbeid med Edvard Munch Videregående Skole. Komponist Kaja Bjørntvedt vil sammen med koreograf Lise Tiller Sikkeland smelte grensene mellom kunstsjangre, og sammen med elevene skape et nytt verk for dans og strykekvartett. ///

PROGRAM: 
Joseph Haydn - String Quartet no. 41 in D-major, op. 50 no. 6
Johannes Brahms - String Quartet no. 2 in a-minor, op. 51
Arnold Schönberg - String Quartet no. 4, op. 37

The evening will also present excerpts from this seasons collaborating project with Edvard Munch High School and Parland String Quartet from our Talent Development Program. ]]
 

View Event →
Mar
5
to Mar 6

Ung kvartettserie: Festhelg for barna på Sentralen; Kvartettserien i samarbeid med Panta Rei Danseteater, TekstLAB, m.m.

Lørdag 5. og søndag 6. mars inviterer Sentralen til åpningsfestival i forbindelse med åpningen av Oslos nye kulturhus for barn og unge i Øvre Slottsgate 3. 

Fra kl. 11.00 til 16.00 vil det syde og boble i hele huset, med til sammen 15 faste aktiviteter som går kontinuerlig,­ pluss en og annen overraskelse.
Kvartettserien er selvfølgelig på plass og vil være en av organisasjonene som byr på musikalske innslag denne helgen.

Virentia Strykekvartett fra vårt Talentutviklingsprogram, vil i samarbeid med Panta Rei Danseteater og TekstLAB Ung Stemmer gjøre ulike pop-up innslag i ganger, trapper og andre kroker denne helgen. Velkommen!


LINK TIL BILLETTER LØRDAG:
https://sentralen.ticketco.no/festhelg_for_barna_paa_sentralen

LINK TIL BILLETTER SØNDAG:
https://sentralen.ticketco.no/festhelg_for_barna_paa_sentralen2

View Event →
ENGEGÅRDKVARTETTEN / BJØRN SUNDQUIST - Ibsen møter Beethoven
Feb
16
7:00 PM19:00

ENGEGÅRDKVARTETTEN / BJØRN SUNDQUIST - Ibsen møter Beethoven

[[PROGRAM: 
Henrik Ibsen - Terje Vigen
Ludvig van Beethoven - Strykekvartett nr. 15 i a-moll, op. 132
Alegrar Strykekvartett fra Kvartettseriens Talentutviklingsprogram vil i samarbeid med Den mangfoldige scene introdusere konserten Ludvig van Beethoven - 4. sats fra Strykekvartett i F-dur, op. 18 nr. 1 og Henrik Ibsens 'Bergmannen'. 

To sentrale søyler av vår kulturhistorie kan oppleves på én og samme kveld når Bjørn Sundquist og Engegårdkvartetten gjester Kvartettserien med ”Ibsen møter Beethoven”. Både Terje Vigen og Beethovens strykekvartett opus 132 presenterer dype, personlige utfordringer; i Ibsens mesterverk kjemper Terje Vigen mellom hevn og tilgivelse og i Beethovens strykekvartett opus 132 kommer reisen døden nær. Historien om Terje Vigen, «den underlige gråsprengte» sjømannen som rodde fra Norge til Danmark for å forsørge sin familie under kornblokkaden på 1800-tallet, fascinerer og berører oss like mye i dag som for 150 år siden. Da Beethoven skrev opus 132, var komponisten endelig på bedringens vei etter langvarig og alvorlig sykdom. Hjertet i denne kvartetten er tredje satsen, med tittelen "Heiliger Dankgesang eines Genesenen an die Gottheit, in der lydischen Tonart”, ”En hellig sang fra en rekonvalesent i takknemlighet til guddommen, i den lydiske kirketonart”.  

Engegårdkvartetten ble etablert i 2006 og oppnådde raskt status som en av de mest ettertraktede ensembler i Norge. Allerede ved sin første sesong ble kvartetten invitert til å delta ved Festspillene i Bergen og ved Oslo Kammermusikkfestival. Deres første CD utgivelse kom ut i 2008 og ble hyllet som Norges beste klassiske utgivelse av Kjell Hillveg.

Bjørn Sundquist er en av Norges fremste mannlige skuespillere som vi kjenner godt både fra teaterscenen, filmlerretet, fjernsynet og radioteateret. Han har vunnet en rekke priser for sine prestasjoner, som blant annet Æres-Amanda i 2000. ///

PROGRAM: 
Henrik Ibsen - Terje Vigen
Ludvig van Beethoven - String Quartet no. 15 in a-minor, op. 132

Ludvig van Beethoven - 4th movement from String Quartet in F-major, op. 18 no. 1, is performed by Alegrar Quartet from our Talent Development Program. ]]

View Event →
TÁKACS QUARTET / PER EGIL HEGGE - Sponset eller sensurert?
Jan
26
7:00 PM19:00

TÁKACS QUARTET / PER EGIL HEGGE - Sponset eller sensurert?

[[PROGRAM: 
Joseph Haydn - Strykekvartett nr. 57 i C-dur, op. 74 nr. 1
Dmitrij Sjostakovitsj - Strykekvartett nr. 3 i F-dur, op. 73
Ludvig van Beethoven - Strykekvartett nr. 9 i C-dur, op. 59 nr. 3, ‘Razumovsky’

Dmitrij Sjostakovitsj - 2 Stykker for Strykekvartett fremføres av Virentiakvartetten fra vårt Talentutviklingsprogram.

Blant Beethovens velgjørere i Wien på begynnelsen av 1800-tallet var Grev Rasumowsky en av de viktigste. For å hedre ham og hans hjemland, flettet Beethoven inn russiske temaer i sine kvartetter op. 59. 150 år senere var forholdet mellom Wien og Sovjet-Russland mye mer anstrengt, og i en atmosfære preget av Stalins diktatur, og den nylig avsluttede verdenskrigen, skaper Sjostakovitsj sin tredje kvartett. 

Hvordan har makt og lederskap påvirket musikken gjennom de siste århundrer? Per Egil Hegge er tidligere redaktør for Aftenposten og har jobbet som korresponent i både Washington, London og i Moskva. I 1971 ble han kastet ut av Sovjetunionen, og som kveldens konferansier vil han dele sine tanker om når politikk og makt setter sitt spor i kunsten. 

Takács Quartet, opprinnelig fra Ungarn og nå bosatt i Colorado, kan sies å virkelig være en av verdens ledende strykekvartetter. I 2012 var de første strykekvartett som fikk sitt bilde hengt opp i Gramophones ‘Hall of fame’, ved siden av store musikalske storheter som Leonard Bernstein og Jascha Heifetz. I 2014 var de første kvartett til å motta Wigmore Halls egen medalje. ///

PROGRAM: 
Joseph Haydn - String Quartet no. 57 in C-major, op. 74 no. 1
Dmitrij Sjostakovitsj - String Quartet no. 3 in F-major, op. 73
Ludvig van Beethoven - String Quartet no. 9 in C-major, op. 59 no. 3, ‘Razumovsky’

Dmitrij Sjostakovitsj - 2 pieces for String Quartet is performed by Virentia Quartet from our Talent Development Program. ]]

View Event →
[[Ung kvartettserie: MUSIKALSKE AVTRYKK  - en vandringskonsert med 9 unge kvartetter (GRATIS)/// Musical prints - a wandering musical experience with 9 young quartets (FREE)]]
Jan
17
3:00 PM15:00

[[Ung kvartettserie: MUSIKALSKE AVTRYKK - en vandringskonsert med 9 unge kvartetter (GRATIS)/// Musical prints - a wandering musical experience with 9 young quartets (FREE)]]

[[Bli med oss på vandring blant kunstens vegger, med 9 unge norske og internasjonale kvartetter!

PROGRAM: 
9 korte verk, inspirert ut ifra Nasjonalgalleriets utstilte kunstverk.

Som en del av Kvartettseriens satsing på talentutvikling, arrangerer vi 15.-17. januar et kvartettseminar for unge, lovende strykekvartetter fra inn- og utland. Seminaret vil ledes av noen av Norges fremste kvartettmusikere. Etter en hel helg fylt med mesterklasser og workshops for de unge kvartettene, avrunder vi helgens seminar med en storslått konsert i vakre Nasjonalgalleriet, søndag 17. januar! 

Publikum vil denne søndagen inviteres inn til en vandrekonsert, der en ledes fra rom til rom og hører ulike kvartetter fremføre sine verk etter hverandre. Verkene vil være valgt ut av kvartettene selv, ut ifra det de lar seg inspirere av fra Nasjonalgalleriets kunstvegger.  Arrangementet vil ledes av seniorkurator Frithjof Bringager som knytter kvartettenes verk opp mot kunstverkene på veggen. Konserten starter i trappehallen. 

Medvirkende strykekvartetter: 
Alegrar Strykekvartett (Norge)
Atesh String Quartet (U.K)
Goya Quartet (Østerrike)
Mettis Quartet (Litauen)
Opus13 Strykekvartett (Norge)
Quar2D2 (Norge)
Ratatosk Strykekvartett (Norge)
Scandinavian String Quartet (Norge, Sverige, Danmark)
Virentia Strykekvartett (Norge / U.K)

Arrangementet er gratis. ///

As a part of Oslo Quartet Series' focus on talent development, we are inviting promising, young string quartets to a quartet seminar 15th-17th January 2016. The seminar will be hosting both international and national quartets, giving them the opportunity work with some of Norway's most prominent quartet musicians. They will be given master classes and workshops, and to conclude the weekend, they will be participating in a concert at the Norwegian National Gallery on Sunday 17th of January. 

We invite the audience to wander through the National Gallery, exploring 9 young and talented quartets. The pieces are chosen by the quartets themselves, taking inspiration from the art presented in the gallery. Senior Curator Frithjof Bringager will lead the concert, connecting the art and music. The concert will begin by the stair hall.

PROGRAM: 
9 short pieces, selected by the quartets and inspired by the artwork in the gallery

The concert is the final event of our showcase weekend for norwegian and international quartets, 15th-17th of January 2016. 

Participating String Quartets: 
Alegrar Strykekvartett (Norway)
Atesh String Quartet (U.K)
Goya Quartet (Austria)
Mettis Quartet (Lithuania)
Opus13 Strykekvartett (Norway)
Quar2D2 (Norway)
Ratatosk Strykekvartett (Norway)
Scandinavian String Quartet (Norway, Sweden, Denmark)
Virentia Strykekvartett (Norway / U.K)

Free entrance. ]]

View Event →