OSLO STRYKEKVARTETT MED TEODOR JANSON - "ALLTID KLASSISK"
Nov
28
7:00 PM19:00

OSLO STRYKEKVARTETT MED TEODOR JANSON - "ALLTID KLASSISK"

Foto: Bo Mathisen

Foto: Bo Mathisen

Program: 

Felix Mendelssohn Strykekvartett Op.44 nr.1 i D-dur

Alfred Janson Strykekvartett

Teodor Janson fremfører dikt fra ’Liv ved straumen’ av Tarjei Vesaas

Ludwig van Beethoven Strykekvartett Op.59 nr.2 i e-moll

----

Wolfgang Amadeus Mozart Strykekvartett nr.18 i A-dur, KV. 464, 1.sats ’Allegro’ fremføres av Alegrar strykekvartett fra Ung kvartettserie

 

Mari Lunnan er konsertvert

----

Etter konserten blir det nachspiel med Oslo Strykekvartett og Mari Lunnan i foajeen: "Klar en Klassiker"!

 

Tidene endres. Ta for eksempel radio: fra den spede begynnelse med AM og én kanal, gikk Norsk Rikskringkasting over til FM og mangfoldige kanaler. Og nå har som kjent FM akkurat gått over i historien, mens DAB, eller rettere sagt DAB+, har tatt over. For ikke å snakke om nettradio. Det er med dette som bakteppe at vi lar denne konserten ta utgangspunkt i fenomenet radio.

I den ånd åpner aftenens konsert med bravur til ære for det for nylig hedengangne FM-båndet med Felix Mendelssohns strykekvartett i D-dur. Hvis du la merke til den røde tråd her og den synes noe tynn, så er til gjengjeld neste punkt på programmet solid plantet i radiomediet, nemlig Alfred Jansons Strykekvartett fra 1978. Den sammenfatter musikken fra den store regissør Sverre Udnæs´ forestilling for Radioteatret over tekster fra Tarjei Vesaas’ diktsamling ’Livet ved straumen’. Vesaas ”svever over vannene” i kvartetten, mener Janson, men for at vi skal komme inn i radioteater-stemningen på ordentlig, vil Teodor Janson, som forøvrig er Alfred Jansons sønn, lese utdrag fra diktsamlingen for oss.

Til slutt i konsertprogrammet tar vi igjen fatt på vår store kjærlighet LuDwig vAn Beethoven (DAB), ikke minst fordi det gir en kjærkommen kontinuitet i den tiden vi er i. Oslo Strykekvartett er nemlig også i forandring. Are Sandbakken, vår bratsjist helt fra starten i 1991 og fram til i høst, har valgt å slutte i kvartetten. Men som det heter: Tiden går, Oslo Strykekvartett består, og fornyelsesprosessen er i gang.

Til slutt på kvelden vil vi kanskje ha en liten Ring inn musikken-avdeling, eller kanskje mer Klar en klassiker (for å hedre nok et hedengangent fenomen). Et program for deg som har ... billett!

Enhver god fest trenger et skikkelig nachspiel - etter konserten deres spiller Oslo Strykekvartett opp til ”Klar en Klassiker”: det blir herlige musikkinnslag og spørrekonkurranse ledet av Mari Lunnan. Og det blir selvfølgelig gjeve premier til den som klarer flest riktige svar! 

Les konsertprogrammet her

Kjøp billetter her

View Event →
Ung kvartettserie: Rondokvartetten
Nov
17
12:15 PM12:15

Ung kvartettserie: Rondokvartetten

 • Foajeen i Georg Sverdrups hus (UB) på Blindern (map)
 • Google Calendar ICS

Rondokvartetten spiller under "Lunsj med kultur" på Universitet.

Tid og sted: 17. nov. 2017 12:15 - 12:45, Foajeen i Georg Sverdrups hus (UB) på Blindern

Fri entré og åpent for alle. Salg av kaffe og vafler fra 11.45

Program: 

 • Franz Joseph Haydn: Strykekvartett i g-moll op. 74 no. 3 «Rytterkvartetten»: 1. Allegro, 2. Largo assai
 • Felix Mendelssohn Bartholdy: Strykekvartett i f-moll op.80: 2. Allegro assai, 3. Adagio
 • Vartapet Komitas: Pieces on Themes From Armenian Folk Songs (arr. S. Aslamazyan)
  Habrban (Festive Song)                             
  Kaqavik (Song of the Little Partridge) 
  Vagharshapati (Echmiadzin Dance)

 

  Rondokvartetten ble stiftet i 2008, og har tross medlemmenes unge alder spilt sammen i nærmere 10 år. Kvartetten har vunnet flere priser; 1. pris i Midgardkonkurransen klasse 3 i 2016, og i 2017 deltok de i kvartfinalen i Fischoffkonkurransen. Rondokvartetten har stadig konserter og spilleoppdrag, sist ved utstilling av Karl Erik Harr. Kvartetten har nå sin tredje sesong i Ung kvartettserie, talentutviklingsprogrammet til Oslo Quartet Series. 

  Rondokvartetten består av: Alfred Linus Wang og Katinka Nilssen på fiolin, Njord Kårason Fossnes på bratsj og Maja Barratt-Due på cello. 

   

  Rondokvartetten

  Rondokvartetten

  View Event →
  VERTAVO MED VENNER - "LIKER DE BRAHMS?"
  Oct
  24
  7:00 PM19:00

  VERTAVO MED VENNER - "LIKER DE BRAHMS?"

  Foto: Rune Kongsro

  Foto: Rune Kongsro

  Program:

  Richard Strauss - "Fra Capriccio" for strykesekstett

  Anton Arenskij - Kvartett for fiolin, bratsj og to celli i a-moll, op.35

  Johannes Brahms - Strykesekstett nr. 1 i B-dur, op.18

  ----

  Aleksandr Borodin - Strykekvartett nr.2 i D-dur, 3.sats ’Nocturne’ fremføres av Rondokvartetten fra Ung kvartettserie

  Vi er glade for å kunne samle noen gamle vertavoere til samspill av ypperste klasse. Og med dem, den nesten nye solocellisten i Oslo Filharmoniske orkester, Louisa Tuck. Elise Båtnes og Henninge Landaas er jo kjente og kjære for et stort publikum og veldig kjente og kjære for oss i Vertavo. Dere får blant annet høre en kvartett av Anton Arenskij, elev av Rimskij-Korsakov og Tsjaikovskij i St Petersburg, seinere læren til Skrabin og Rachmaninov i Moskva, et herlig stykke musikk, med den sjeldne besetningen to celli, en bratsj og en fiolin. Og ikke minst slår vi oss alle sammen i Johannes Brahms B-dur sekstett. Jeg er vokst opp med det stykket som familiens favoritt på Tandberg-spilleren og husker godt at jeg tenkte at det kan ikke bli vakrere enn dette. Det er en enorm glede og en ære å få dele en slik kveld med dere!

  - Berit Cardas, Vertavo

   

   

   

  Kjøp billetter her. 

  Louisa Tuck, Elise Båtnes, Henninge Landaas

  Louisa Tuck, Elise Båtnes, Henninge Landaas

  View Event →
  THE DANISH STRING QUARTET - "KONTRAPUNKT"
  Sep
  26
  7:00 PM19:00

  THE DANISH STRING QUARTET - "KONTRAPUNKT"

  Foto: Caroline Bittencourt

  Foto: Caroline Bittencourt

  Program: 

  Béla Bartok - Strykekvartett nr.1 i a-moll

  Folkemusikk fra de nordiske landene

  Ludwig van Beethoven - Strykekvartett op.131 nr.14 i ciss-moll

  ----

  Utdrag av forestillingen ’I was looking for something’

  Koreograf Lise Tiller

  Komponist Kaja Bjørntvedt

  Utøvere: Charlott Utzig og Julie Mjøen (dans)

  og Brava Strykekvartett fra Ung kvartettserie

  ----

   

  Vi åpner vår sjette sesong med vår alle første reinvitasjon – til The Danish String Quartet. Rune, Asbjørn, Fredrik og Frederik klarer det vi alle strever etter – å få fram selve gleden i musikken, samtidig som de krever av seg selv, og leverer ypperlig kvartettspill. De er rett og slett en av verdens mest ettertraktede strykekvartetter.

   De gledet oss i mars 2014 med Abrahamsen, Haydn og Mendelssohn og deres uforglemmelig folkemusikk. Og nå har de kraftigere kost å presentere for oss. Kvartettserien har kun presentert én av Béla Bartóks strykekvartetter til nå; da Oslo Strykekvartett spilte hans 5. Kvartett på Kvartettseriens lansering april 2012. Denne sesongen skal vi få høre hans 1. kvartett med The Danish String Quartet, og hans 4. kvartett med Engegårdkvartetten. Béla Bartók var ikke bare en av de fremste komponistene fra den 20. århundre, men også en pioner innen etnomusikologi. Dette speiles godt i The Danish String Quartets program, da de tar en økt med folkemusikk etter Bartóks 1. kvartett.

  Første satsen av kvartetten fra 1909, i hvert fall delvis inspirert av Bartóks ubesvarte kjærlighet for fiolinisten Stefi Geyer, er gjennomsyret av et intenst kontrapunkt. Det leder oss inn i andre delen av konserten, Beethovens opus 131, som sannsynligvisvar av stor inspirasjon for Bartók. Opus 131 var Beethovens yndling blant de sene kvartettene. Schubert bemerket ”Etter dette, hva er det igjen for oss å skrive?”.

  Både Bartóks og Beethovens kvartetter som vi får høre denne kvelden har kontrapunkt som et viktig kompositorisk verktøy, derav konsertens tittel.

  Kjøp billetter her

  Konserten åpner med et utdrag fra forestillingen 'I was looking for something' av koreograf Lise Tiller og komponist Kaja Bjørntvedt

  Konserten åpner med et utdrag fra forestillingen 'I was looking for something' av koreograf Lise Tiller og komponist Kaja Bjørntvedt

   

  View Event →
  Ung kvartettserie: Mesterklasse med The Danish String Quartet
  Sep
  26
  1:00 PM13:00

  Ung kvartettserie: Mesterklasse med The Danish String Quartet

  Foto: Caroline Bittencourt

  Foto: Caroline Bittencourt

  Vær flue på veggen på våre mesterklasser -
  opplev møter mellom profesjonelle og unge kvartetter helt på nært hold!  

  Oslo Quartet Series arrangerer mesterklasse med The Danish String Quartet: 8 unge strykekvartetter fra Ung kvartettserie får undervisning og veiledning. Vi lover mye god musikk og spennende innsikt i verkene.

  Mesterklassen er åpen for alle. Vi starter samlet på rom 025 på Musikkhøgskolen og sprer oss deretter på flere rom (det vil bli satt opp skilt). Velkommen! 

   

  View Event →
  Ung kvartettserie: "EN MUSIKALSK KUNSTREISE"
  Sep
  3
  2:00 PM14:00

  Ung kvartettserie: "EN MUSIKALSK KUNSTREISE"

  Foto: Kvartettserien. Fra fjorårets konsert. 

  Foto: Kvartettserien. Fra fjorårets konsert. 

  Søndag 3. september kl.14 blir det konsert med alle deltakerne fra Kvartettseriens kvartettseminar på Nasjonalgalleriet. 

  Bli med på en musikalsk kunstreise gjennom Nasjonalgalleriets saler med utvalgt musikk som blir knyttet opp mot kunsten. Seniorkurator Frithjof Bringager kobler de musikalske verkene opp mot utvalgt billedkunst fra galleriets saler. Konserten starter i trappehallen. 

   

  Konserten er gratis, men vanlig pris på entré til galleriet gjelder.

  View Event →
  Ung kvartettserie: KLASSISK MUSIKK MED KVARTETTSERIEN PÅ MINIØYA
  Jun
  10
  to Jun 11

  Ung kvartettserie: KLASSISK MUSIKK MED KVARTETTSERIEN PÅ MINIØYA

  • Parken ved Tøyenbadet (map)
  • Google Calendar ICS
  Foto: Kvartettserien. Fra fjorårets festival

  Foto: Kvartettserien. Fra fjorårets festival

  Bli med på musikalske kvartett-ablegøyer med Kvartettserien på Miniøya!

  Bli med inn i det klassiske teltet og møt strykekvartetten på nært hold. Se hva som skjer når de fire musikantene møtes! Vi kan love variert kvartettmusikk, litt drama og litt lek. Prøv å spille i kvartett selv - eller bli med å komponere en egen Miniøya kvartett!

   

  Medvirkende kvartetter fra Ung kvartettserie:

  Brava strykekvartett

  Brava strykekvartett består av Lotte Hestad og Jakob Ander på fiolin, Olav Løland på bratsj og Sebastian Dankel på cello.

  Alle er studenter ved Norges musikkhøgskole og de møttes opprinnelig for et prosjekt som de vant musikkhøgskolens kammermusikkonkurranse med i januar 2016.

   

  Ergo strykekvartett

  Ergo Strykekvartett består av Brage Sæbø og Brage Blix på fiolin, Stinius Maurstad på bratsj og Bjørn Sanders på cello. De begynte sitt samspill på Barratt Dues talentprogram for 6 år siden og ensemblet har spilt for flere lærere i verdenstoppen fra blant annet Norge, England, Tyskland og Østerrike.

  De har i løpet av sitt korte virke vunnet Midgaard-konkurransen, Sparre Olsen-konkurransen og to ganger første pris i Ungdommens musikkmesterskap. Premiene fra disse konkurransene har ført kvartetten til blant annet Finland, Malta og Trondheim International Chambermusic Academy (TICA).

   

  Se mer om festivalen og kjøp billetter her

  View Event →
  Ung kvartettserie: "I WAS LOOKING FOR SOMETHING"
  May
  19
  7:00 PM19:00

  Ung kvartettserie: "I WAS LOOKING FOR SOMETHING"

  "I was looking for something" - forestilling av Lise Tiller og Kaja Bjørntvedt

  Fredag 19.mai kl.19 på Sentralen, Gymsalen

  Koreograf Lise Tiller og komponist Kaja Bjørntvedt samarbeider med Kvartettserien om et tverrfaglig kunstprosjekt med utøverne Charlott Utzig og Julie Mjøen (dans) og Brava strykekvartett fra Ung kvartettserie. Forestillingen blir vist på Sentralen og er støttet av Kulturrådet og Kunsthøgskolen i Oslo – KHiO.

  Billetter kr.130,-/100,- (inkl. avgifter) kan kjøpes på www.ticketco.no. Begrenset antall plasser.

   

  Kjøp billetter her

   

   

   

  View Event →
  FESTKONSERT! Sesonglansering 2017 / 18
  Apr
  25
  7:00 PM19:00

  FESTKONSERT! Sesonglansering 2017 / 18

  Lanseringskonsert

  Kvartettserien presenterer sesongprogrammet 2017 / 2018
  Kvelden vil by på musikalske perler fra flere av Kvartettseriens musikere, samtidig som vi gir deg et spennende innblikk i hva du kan glede deg til ved neste konsertsesong.

  Vi får høre verker fra kjernerepertoaret og fellesnumre. Dette blir en konsertopplevelse å glede seg til!

   

  PROGRAM:

  Wolfgang Amadeus Mozart - Strykekvartett nr.15 i d-moll, KV 421 med Engegårdkvartetten

  Edvard Grieg - Strykekvartett nr.2 i F-dur EG 117; første sats ’Sostenuto - Allegro vivace e grazioso’ fremført av LARM, ung kvartett fra Bergen.

  Bedřich Smetana - Strykekvartett nr.1 i e-moll "Fra mitt liv" med Vertavo

  Wolfgang Amadeus Mozart - Divertimento i D dur KV 136; første sats ‘Allegro’ med Engegårdkvartetten, Vertavo og LARM, ledet av Arvid Engegård

  Billetter til konserten kan kjøpes på Ticketmaster / tlf: 815 33 133
  eller via Gamle Logens billettlf: 22 33 22 66
  Dørsalg i Gamle Logen, fra kl.18.00

  Konserten er gratis for våre abonnenter. 

   

  ETTER KONSERTEN VIL DET VÆRE MULIG Å KJØPE ABONNEMENT FOR DEN KOMMENDE SESONGEN!

  Kjøp abonnement innen 1.mai 2017 og bli med i første trekning over de aller fremste plassene! Heretter reserverer vi plass til deg utifra rekkefølgen på innbetalingsdato. 

  VINN EN KVARTETT HJEM TIL DEG!! 
  Betal abonnementet innen 31.mai og vær med i trekningen av en huskonsert - rett hjem i stua! Også i år trekker vi en heldig vinner som får en av våre kvartetter fra Ung kvartettserie til en egen eksklusiv og nær huskonsert.

   

  Kjøp billetter til konserten her. 

  View Event →
  VERTAVO - "TESTAMENTETS ETTERKLANG"
  Mar
  28
  7:00 PM19:00

  VERTAVO - "TESTAMENTETS ETTERKLANG"

  Foto: Vertavo

  Foto: Vertavo

  Program: 
  Maurice Ravel - Strykekvartett i F - dur
  Dmitri Sjostakovitsj - Strykekvartett nr. 8 i c - moll, op. 110
  Dmitri Sjostakovitsj - ‘Preludium og Scherzo’ for to strykekvartetter
  - - -
  Igor Stravinskij - Tre stykker for strykekvartett fremføres av Apollon strykekvartett fra Ung kvartettserie. 

  Inspirert av den eldre mesteren Claude Debussy, skriver Maurice Ravel i 1903 sin eneste strykekvartett, 28 år gammel. Dette enestående verket er solid plassert på listen over
  de store standardverkene for strykekvartett. Rapsodisk improvisert og teatralsk kalkulert, spekket med spennende nøyaktig koreograferte rytmer, forførende melodier, feberfantasier, minner, uro og en ubegripelig fred.
  Dimitrij Sjostakovitsj sin åttende strykekvartett er mer spilt enn alle hans andre 14 kvartetter til sammen. Og ikke uten grunn. Kvartetten har en sterk og personlig historie som treffer publikum gang på gang. 

  Apollon Strykekvartett fra Talentutviklingsprogrammet binder sammen disse verkene med hjelp av Igor Stravinskij, som i Paris ga ut sine Tre Stykker for strykekvartett. Og med Sjosktakovitsj’ Preludium og Scherzo for to kvartetter som avslutning kan det komme til å lukte svidd i Gamle Logen denne aftenen! 

   

  Kjøp billetter her. 

  View Event →
  JERUSALEM QUARTET - "UTREISE OG HJEMKOMST"
  Feb
  28
  7:00 PM19:00

  JERUSALEM QUARTET - "UTREISE OG HJEMKOMST"

  Foto: Felix Broede / Jerusalem Quartet

  Foto: Felix Broede / Jerusalem Quartet

  Program: 
  Sergej Prokofiev - Strykekvartett i h - moll, op. 50
  Antonin Dvořák - Strykekvartett op. 106
  - - - 
  Sergej Prokofiev - Strykekvartett nr. 2 i F - dur, op. 92, 3. sats 'Allegro' fremføres av Agitato strykekvartett fra Ung kvartettserie.  

  «The Jerusalem Quartet, an absolute triumph, their playing has everything you could possibly wish for» sier BBC Music Magazine om Jerusalem Quartet. Den internasjonale strykekvartetten har etablert seg grundig gjennom de siste tjue årene som en juvel i kammermusikkverdenen. De kan velge og vrake i fantastiske oppdrag og er særlig populære i Nord- Amerika. I Europa gjester de jevnlig de mest prestisjefylte serier og festivaler, og nå også Oslo. 

  Til oss har de med seg Prokofievs første strykekvartett i h-moll. Den ble i sin tid bestilt av USAs eldste kulturinstitusjon, nemlig The Library of Congress og urfremført i Washington D.C. i 1931. Den starter lekent i Allegro, før alvoret slår inn over oss i andre sats med Andante som så går over i Molto Vivace. Kvartetten slutter med en langsom sats, denne var Prokofiev så fornøyd med at han senere utga den for strykeorkester. 

  Dvořáks store kvartett, opus 106, tar deg direkte med til Tsjekkia for hundre og tretti år siden. Denne massive, vakre og virtuose kvartetten er en symfoni for bare fire personer. Kvartetten ble skrevet mot slutten av 1895, da Dvořáks returnerte til Europa fra Amerika grunnet sterk hjemlengsel. 

   

  Kjøp billetter her. 

  View Event →
  ENGEGÅRDKVARTETTEN - "KLASSISKE SVISKER OG KVERNBERGS KVINTETT"
  Jan
  24
  7:00 PM19:00

  ENGEGÅRDKVARTETTEN - "KLASSISKE SVISKER OG KVERNBERGS KVINTETT"

  Foto: Engegård Quartet

  Foto: Engegård Quartet

  Program: 
  Wolfgang Amadeus Mozart - Strykekvartett i C - dur KV 465 ‘Dissonanskvartetten’
  Ola Kvernberg - Strykekvintett (bestillingsverk), urfremføring
  Joseph Haydn - Strykekvartett i d - moll, op. 76 nr. 2, ‘Kvintkvartetten’
  Robert Schumann - Strykekvartett i A - dur, op. 41 nr. 3
  - - - 
  Wolfgang Amadeus Mozart - Strykekvartett i C - dur KV 157, 1. sats 'Allegro' fremføres av Quartetto con fuoco fra Ung kvartettserie. 

  Når Engegårdkvartetten åpner vårsesongen i januar vil de blant annet presentere sitt samarbeid med jazzfiolinist og komponist Ola Kvernberg, i deres urfremførelse av Kvernbergs bestillingsverk skrevet til han selv og Engegårdkvartetten. Kvernberg er en av Norges mest særegne ‘felespillere’ og har fått flere utmerkelser, inkludert Spellemannsprisen i jazz for platen ‘Liarbird’, samt Amandaprisen og Kanonprisen for ‘Jag etter vind’. 

  ‘Kvintkvartetten’ er en av Haydns mest dramatiske og tilfredsstillende strykekvartetter. Kvartetten har fått sitt navn fra en rekke fallende kvinter i første sats og tredje satsen er den såkalte ‘heksemenuetten’. Schumanns kvartett i A – dur har også en fallende kvint som hovedmotiv i første sats. Komponisten hadde nylig giftet seg med sin livs kjærlighet, stjernepianisten Clara Wieck (tross hennes fars motsigelser til ekteskapet). Den fallende kvint er et slags ‘Clara motiv’ som utrykker Schumanns kjærlighet og lengsel. Robert Schumann er en sentral komponist for Engegårdkvartetten denne sesongen, med sin egen minifestival ‘Schumann på 123’ og en plateinnspilling av komplette Schumann kvartetter på BIS plateselskap. Den 24. januar blir det også plateslipp av Engegårdkvartettens innspilling av Mozarts tre ‘preussiske kvartetter’.
  Hva er vel da bedre enn å åpne konserten med Mozarts ‘Dissonanskvartett’ i C – dur! 

   

  Kjøp billetter her. 

  View Event →