Ung kvartettserie: Mesterklasse med St Lawrence String Quarte
Sep
24
9:00 AM09:00

Ung kvartettserie: Mesterklasse med St Lawrence String Quarte

Foto: Marco Borggreve

Foto: Marco Borggreve

Kvartettserien inviterer til åpen mesterklasse med St Lawrence String Quartet - opplev møter mellom profesjonelle og unge kvartetter helt på nært hold! 

8 unge strykekvartetter fra Ung kvartettserie får undervisning og veiledning av fantastiske St Lawrence String Quartet. Vi lover mye god musikk og spennende innsikt i verkene.

Mesterklassen er åpen for alle - velkommen! 

View Event →
ST LAWRENCE STRING QUARTET -- SESONGÅPNING
Sep
24
7:00 PM19:00

ST LAWRENCE STRING QUARTET -- SESONGÅPNING

Foto: Marco Borggreve

Foto: Marco Borggreve

Vi er uhyre stolte over å ha fått St Lawrence String Quartet til Oslo! SLSQ har siden 1998 vært Quartet in Residence ved Stanford University i California. Her har de en viktig rolle i utformingen av kulturlivet på universitetet og samarbeider gjerne på tvers av de ulike fakultetene, og setter slik sitt tydelige preg på det intellektuelle livet ved et av USAs viktigste universiteter. Foruten kritikerroste innspillinger av Schumann og Tsjajkovskij, har SLSQ vært protagonister for noen av samtidens viktige komponister. Samarbeidene har resultert i noen av de mest sentrale nye verkene for strykekvartett. Ett av dem får vi høre i Oslo denne kvelden; den argentinsk-jødiske komponisten Osvaldo Golijov skriver dette om sitt verk:

 

«Qohelet is inspired by some of the teachings and poetic images in Ecclesiastes. I thought that this short book of experience would balance in some way the youthful innocence of Yiddishbbuk, through which I first met my friends of the St. Lawrence String Quartet 20 years ago. The first movement of the work is a meditation on motion and melancholy. The second movement flows like two slow river currents, perhaps memory and present.»

 

SLSQ har sitt opphav i Toronto, og det blir spennende å høre om den fransk-canadiske forbindelsen har fått innvirkning på deres tolkninger av to franske mestere! Camille Saint-Saëns´ første kvartett kom til verden først i 1899, da komponisten var 64 år gammel. Som mange av sine kolleger hadde han stor ærefrykt for denne edle formen. Det er aller første gang Saint-Saëns figurerer i våre programmer, og vi kan glede oss til fullblods romantikk fylt av drama, patos og sjarme.

 

Kvartettmusikere er virkelig bortskjemte med mange høydepunkter i repertoaret. En av de virkelig store juvelene er Claude Debussys kvartett i g-moll. Debussy frigjør kvartetten fra tonale og formmessige tradisjoner, og bruker de fire instrumentene til å skape nye klanger - på den ene side heftig rytmisk og djervt, på den annen side dypt sensuelt og med harmonier preget av Debussys fascinasjon for det orientalske og russiske. Mange mener at Debussy må ha hatt Griegs kvartett i g-moll i tankene da han skrev. Det får bli opp til publikum selv å bedømme!

 

Vi er svært glade for at Munchmuseets direktør Stein Olav Henrichsen har sagt seg villig til å åpne denne fabelaktige sesongen for oss.

Program

CLAUDE DEBUSSY STRYKEKVARTETT OP.10, NR.1 i G-MOLL
OSVALDO GOLIJOV QOHELET
CAMILLE SAINT-SAËNS STRYKEKVARTETT OP.112, NR.1 i E-MOLL

- - -

FARK FRA UNG KVARTETTSERIE FREMFØRER PHILIP GLASS STRYKEKVARTETT NR.3 “MISHIMA", 3. SATS “1934-GRANDMOTHER AND KIMITAKE”, 6. SATS “MISHIMA/CLOSING”

 

Billetter:

Klikk her for billetter  eller kan kjøpes i billettluka på Gamle Logen


View Event →
VERTAVO ABSOLUTT HAYDN, VERTAVOS 35 ÅRSFEST
Oct
26
to Oct 27

VERTAVO ABSOLUTT HAYDN, VERTAVOS 35 ÅRSFEST

Foto: Rune Kongsro

Foto: Rune Kongsro

I oktober fyller Vertavo 35 år! Det er en prestasjon langt utenfor kvartettverdenen. I begynnelsen, da forbildene for kvinnelige kammermusikere var ikke-eksisterende, opplevde de en forventning om at de som strykekvartett aldri ville vare, i tillegg til kommentarer om at det kom til å bli for mye for dem, og at det en dag likevel skulle bli umulig å kombinere seriøs satsing på strykekvartett med et familieliv. I dag har de blitt kalt Dronningene av kammermusikk og det er et tilnavn de setter veldig høyt. Å satse på strykekvartett så tidlig og over så mange år er sjelden kost, ikke fordi det mangler spennende musikere som kunne bli til kvartetter i verdensklasse, men fordi veldig få overlever lenge nok til å oppnå noe som helst. Kvartettmusikere er en egen rase: de kan være både nådeløse og viljeløse, egoistiske og selvutslettende, alt gjerne i en løpet av et øyeblikk.

Alle dere som selv har forsøkt å spille strykekvartett vet at 35 år er en bragd. Så det skal jubileres deretter: Joseph Haydn, også kalt Strykekvartettens Far har skrevet bortimot sytti kvartetter i løpet av mer enn førti år, og alle skal fremføres i løpet av ett eneste døgn. På Sentralen i Øvre Slottsgate. Dette har aldri skjedd i Oslo, og vil sannsynligvis ikke skje igjen.

Her kan man lytte til strykekvartett ustanselig gjennom dagen, kvelden, natten, morgenen og neste dag. I en stol med en kopp kaffe, på en barkrakk med et glass vin, i en hengekøye i den dypeste søvn og videre inn i neste dags morgenkaffe. Eller rett og slett komme og gå.

Med seg på festen har Vertavo invitert en tidligere gjest i Oslo kvartettserie; Gringolts-kvartetten, kremen av norske kvartetter: Oslo Strykekvartett, Engegårdkvartetten, Atem strykekvartett, unge nye spennende grupper fra Julliard School of Music og Musikkhøyskolen i Wien, og talløse grupper fra Ung kvartettserie. I tillegg til de tidligere nevnte egenskaper hos kvartettmusikere, hører også raushet med, og sosiale antenner, og utpreget sans for humor. Derfor blir det alltid gøy når mange kvartetter møtes. Ikke gå glipp av dette!

PROGRAM

JOSEPH HAYDN SAMTLIGE STRYKEKVARTETTER

KVARTETTSERIENS ABONNENTER FÅR FRI TILGANG TIL ALLE KONSERTENE. ABSOLUTT HAYDN ER VERTAVOS EGET ARRANGEMENT, SOM HAR VÆRT SÅ GENERØSE AT DE DELER MED ABONNENTENE I KVARTETTSERIEN.

Billetter:

Klikk her for billetter  eller kan kjøpes i billettluka på Sentralen


View Event →
ŠKAMPA  QUARTET: FLØYELSREVOLUSJONEN
Nov
26
7:00 PM19:00

ŠKAMPA QUARTET: FLØYELSREVOLUSJONEN

Foto: ŠKAMPA QUARTET

Foto: ŠKAMPA QUARTET

Den legendariske Škampakvartetten gjester Kvartettserien i det året som blir selveste 30 års jubileet for fløyels- revolusjonen. Og med et rent tsjekkisk program, og besøk av tidligere sekretær i Støttefondet for Charta 77 Frode Bakken, kaster vi oss inn i feiringen av denne fredelige revolusjonen som skjedde i slutten av 1989. Kvartettserien skal få høre sin aller første strykekvartett av Bohuslav Martinů, før vi vandrer igjen i kjente trakter med Janáčeks første strykekvartett, «Kreutzer Sonate», og Dvořáks strykekvartett nr.9 i d-moll, Op.34. Ung kvartettserie bidrar med en sats fra Dvořáks mest kjente kvartett, «Den amerikanske».

Škampakvartetten har i 25 år vært fremtredende i det tradisjonsrike landet som er beskrevet som «Europas kammermusikk vugge». De er et levende bindeledd fra de tidligste tsjekkiske kvartettene, som Bohemian Quartet og gjennom mentorkvartetten Smetana Quartet, samtidig som de aktivt har utforsket tradisjonsmusikken som inspirerer mye av programmet de skal spille den 24. november i Gamle Logen. Škampakvartetten hviler ikke på laurbærene sine, men briljerer videre, blant annet som en av de få kammermusikkgruppene som spiller på plateselskapet Wigmore Hall Live.

Vi er så glade for å være med på feiringen av den fredelige fløyelsrevolusjonen og gleder oss til fordypning i det fargerike og varierte tsjekkiske tonespråket, i Škampakvartettens trygge hender.

PROGRAM

BOHUSLAV MARTINŮ STRYKEKVARTETT NR.7, «CONCERTO DA CAMERA»
LEOŠ JANÁČEK STRYKEKVARTETT NR.1, «KREUTZER SONATA»
ANTONÍN DVOŘÁK STRYKEKVARTETT NR.9 i D-MOLL, OP.34

- - -

ALOHOMORA QUARTET FRA UNG KVARTETTSERIE SPILLER ANTONIN DVORAKS STRYKEKVARTETT I F-DUR, OP.96 “DEN AMERIKANSKE”, 3. SATS “MOLTO VIVACE”

Frode Bakken innleder konserten.

Billetter:

Klikk her for billetter  eller kan kjøpes i billettluka på Gamle Logen


View Event →
Ung kvartettserie: Mesterklasse med Škampakvartetten
Nov
27
9:00 AM09:00

Ung kvartettserie: Mesterklasse med Škampakvartetten

Kvartettserien inviterer til åpen mesterklasse med Škampakvartetten - opplev møter mellom profesjonelle og unge kvartetter helt på nært hold! 

8 unge strykekvartetter fra Ung kvartettserie får undervisning og veiledning av den legendariske Škampakvartetten. Vi lover mye god musikk og spennende innsikt i verkene.

Mesterklassen er åpen for alle - velkommen! 

View Event →

FESTKONSERT! Sesonglansering 2019/20
May
7
7:00 PM19:00

FESTKONSERT! Sesonglansering 2019/20

FESTKONSERT og lansering av sesongprogrammet 2019/20

Kvartettserien inviterer deg til en fest hvor vi skal pakke ut vår spennende 2019/2020 konsertsesong! Det blir musikalske perler fra flere av Kvartettseriens musikere og et spennende innblikk i hva vi kan glede oss til ved neste konsertsesong.

Det blir musikalske innslag fra Kvartettseriens musikere, i tillegg til en gjestekvartett, Mettis, fra Litauen og både Saphir Kvartett fra Ung kvartettserie og Kratos Kvartett fra Kvartettseriens Mentorprogram. Vi får høre blant annet Felix Mendelssohn kvartett opus 12, Sjostakovitsj Strykekvartett nr. 7 og Dvorak "Romantiske stykker" i tillegg til servering av deilige, hjemmebakte kaker.

Dette blir en konsertopplevelse å glede seg til!

 

Billetter:

Abonnenter har fri inngang til lanseringskonserten.

Øvrige billetter til salgs via ticketmaster, billettluka i Gamle Logen, eller klikk her

View Event →
ENGEGÅRDKVARTETTEN MED OLA KVERNBERG – ”LA MALINCONIA’
Mar
26
7:00 PM19:00

ENGEGÅRDKVARTETTEN MED OLA KVERNBERG – ”LA MALINCONIA’

Foto: Espen Mortensen

«La Malinconia» er Beethovens eget navn for finalesatsen i Opus 18 nr. 6. I likhet med første satsen av Måneskinnssonaten Opus 27 nr. 2, har Beethoven skrevet en utrolig poetisk instruksjon for siste satsen av Opus 18 nr. 6: «Questo pezzo si deve trattare colla piu gran delicatezza» (Dette stykket skal spilles med den ytterste følsomhet). Det kan hende at «La Malinconia», mest hørbart i kvartettens vakre adagiosats, var en referanse til Beethovens følelser i møte med sin økende døvhet. Kvartetten, den siste i Beethovens første, men allikevel banebrytende opus for strykekvartett, er et kompakt mesterverk av ypperlig håndverk.

Kvartettserien utvikler seg til å være en viktig bærer og formidler av strykekvartettradisjonen, og det er ikke et øyeblikk for tidlig å innta rollen også som fornyer av repertoaret. I denne ånden har Kvartettserien som mål å bestille og fremføre et nytt verk hver sesong. Lykken var på vår side, da Kulturrådet bevilget støtte til bestillingen av et nytt verk av Ola Kvernberg for seg selv og Engegårdkvartetten. Kvernberg er en talentbombe med bakgrunn i både klassisk, folk og jazz, og har en intelligens og dyktighet som gir veldig god grunn til å glede seg enormt til denne urfremføringen.

Konserten avsluttes med Brahms sin vakre a-moll kvartett opus 51 nr. 2, i tråd med Engegårdkvartettens fokus på Brahms i 2019. Det går rykter om at Brahms kastet tyve kvartetter før han tillot seg selv å gi ut Opus 51, men populariteten av disse kvartettene er bevis på at han virkelig endelig lyktes. Kvartetten er både melodisk og dramatisk, med en siste sats basert på den Ungarske folkedansen «Czardas».

Beethoven, Brahms og Kvernbergs gjeld til Bach reflekteres i dette programmet i et utdrag av J.S. Bachs Kunst der Fuge, spilt av kveldens kvartett fra Ung kvartettserie.

Program:

Ludwig van Beethoven – Strykekvartett Op.18 nr.6 i B-dur

Ola Kvernberg - Nytt verk, urfremføring

Johannes Brahms – Strykekvartett Op.51 nr.2 i a-moll

--

Ergo strykekvartett fra Ung kvartettserie åpner konserten med Johann Sebastian Bach – Utdrag fra Die Kunst der Fuge, Bwv 1080

 

Billetter:

Klikk her for billetter  eller kan kjøpes i billettluka på Gamle Logen

 

 

View Event →
OSLO STRYKEKVARTETT – ”METAMORFOSER”
Feb
26
7:00 PM19:00

OSLO STRYKEKVARTETT – ”METAMORFOSER”

(c) Andrej Grilc-03301.jpg

Foto: Erik Johan Worsøe Eriksen

«Hvilken Beethoven-kvartett er dette?» lød responsen etter at en ung student hadde fått høre åpningstaktene fra Mozarts vidunderlige KV 428. Nå tar det riktignok ikke lang tid før det er umiskjennelig Mozart, men Mozart går i denne kvartetten opp mange nye veier og peker fremover i musikkhistorien, mot mer romantiske gester - og bakover: Etter det dramatiske oppbruddet i 1781 hvor han trosset sin far og sa opp sin stilling hos erkebiskopen i Salzburg, og ble verdens første frilansmusiker i Wien, ble Mozart presentert for en mengde nye inntrykk, deriblant Bach og Händels musikk. Han ble dypt fascinert, og det kan man tydelig høre. Kvartetten er komponert som en respons på Haydns Mozart-kvartetter, som igjen var en respons på Mozarts tidligere kvartetter.

György Ligetis 1. strykekvartett Metamorphoses Nocturnes (1953) er skrevet etter sterk inspirasjon av Béla Bartóks kvartetter, som komponisten kun kjente gjennom partiturlesning fordi fremføring av denne musikken var forbudt under Ungarns kommunistregime. Det var også dette regimet som holdt Ligeti tilbake i den avantgardistiske og progressive utvikling som skulle blomstre da han i 1956 flyttet til Østerrike.

Bedřich Smetanas første strykekvartett «Z mého života» - From my life, er ment som et selvbiografisk stykke musikk skrevet som «en intim samtale mellom venner spilt av fire instrumenter». Stykket er skrevet i 1876, bare to år etter at Smetana var blitt døv og mens han selv fortsatt håpet at dette ikke var en permanent skade. Smetanas tinnitus er også illustrert ved hjelp av førstefiolinens skinnende e-strengsflagolett. Nasjonalromantisk, subjektivt og fortellende - et fullblods romantisk verk i fire satser.

Som innleder til konserten har vi vært så heldige å få Wolfgang Plagge, som er kjent som pianist, komponist og musikkviter, alltid med et svært interessant innblikk i musikken.  Hans observasjoner rundt kveldens program forventer vi at vil bli både lærerike og underholdende. 

Program:

Wolfgang Amadeus Mozart - Strykekvartett nr.16 i Ess-dur, k.428

György Ligeti - Strykekvartett nr.1

Bedřich Smetana - Strykekvartett nr.1 i e-moll

--

Velvet Quartet fra Ung kvartettserie åpner konserten med György Kurtág – Hommage til András Mihály ‘12 mikroluder for strykekvartett’

 

Billetter:

Klikk her for billetter   eller kan kjøpes i billettluka på Gamle Logen

View Event →
JUILLIARD STRING QUARTET – ”KVINTESSENSEN AV AMERIKANSKE KVARTETTER
Jan
29
7:00 PM19:00

JUILLIARD STRING QUARTET – ”KVINTESSENSEN AV AMERIKANSKE KVARTETTER

  • Den Norske Opera & Ballett, Scene 2 (map)
  • Google Calendar ICS

Foto: Claudio Papapietro

Det er ikke hver dag at vi får legender på besøk i Oslo. Men Juilliard String Quartet, grunnlagt i 1946 og kjent som den “quintessential American string quartet”, kan virkelig rettferdiggjøre denne tittelen.

Grammy vinnere gjentatte ganger, Juilliard String Quartet er det første klassiske musikkensemblet som har mottatt den prestisjefylte prisen for livslang innsats fra USAs National Academy of Recording Arts and Sciences. De er selvfølgelig 'String Quartet in Residence' på den meget attraktive Juilliard School, der de blant annet tilbyr et årlig strykekvartettseminar. 


Til Oslo kommer de med en klassiker av et program, med et nytt verk av Lembit Beecher omringet av Haydns opus 77 nr. 2 og Dvořáks «Amerikanske» kvartett opus 96. Opus 77 er Haydns siste fullførte opus for strykekvartett, skrevet i 1799 og dedikert til Franz Joseph Maximilian Lobkowitz. Prins Lobkowitz var en lidenskapelig amatørmusiker som ble en av Beethovens største støttespillere; det var Lobkowitz som bestilte opus 18 fra Beethoven i 1801. Det spekuleres i om Beethovens enorme utvikling av strykekvartettens form i opus 18, som Haydn fikk med seg, var en årsak til at det kun ble to kvartetter i opus 77 istedenfor de seks som var bestilt. Uansett, er Opus 77 nr. 2 et omfangsrikt mesterverk som vi gleder oss til å høre. Lembit Beecher er en komponist av estisk avstamning som bor i USA og gjør kanonkarriere der. Mer om det nye verket som spilles i Oslo, hører vi fra Juilliard String Quartet selv på konserten. Dvořáks «Amerikanske» kvartett, skrevet i 1893, er en av tidenes mest elskede og spilte strykekvartetter. Den bærer tydelig preg av Afro-amerikansk musikk, den nye jernbanen som Dvořák var veldig glad i, og fuglesang. Dvořák var glad og i god helse, og ferdigstilte kvartetten i racerfart rett etter sin «Symfoni fra den nye verden».

Juilliard String Quartet har vært med på å velge repertoar til kveldens innslag fra Ung kvartettserie, som er to av Dvořáks nydelige Sypresser fra kjærlighetssangene av samme tittel som han selv arrangerte for strykekvartett.

Program:

Joseph Haydn – Strykekvartett op.77 nr.2 i F-dur

Lembit Beecher - «One Hundred Years Grows Shorter Over Time»

Antonín Dvořák – Strykekvartett nr.12 i F-dur, op.96 «Amerikanske»

------

Kompani Munch innleder konserten sammen med FAE Kvartett fra Ung kvartettserie med Antonín Dvořák - Cypresser b.152, nr.3 ’When Thy Sweet Glances Fall on Me’ og nr.2 ’Death Reigns in Many a Human Breast’

 

Billetter:

Klikk her for billetter, eller kan kjøpes i billettluka på Den Norske Opera & Ballett

Husk at et abonnement alltid gir den beste kvartettopplevelsen! Bestill via e-post til post@osloquartetseries.no

View Event →
Ung kvartettserie: Mesterklasse med Juilliard String Quartet
Jan
29
11:00 AM11:00

Ung kvartettserie: Mesterklasse med Juilliard String Quartet

Kvartettserien inviterer til åpen mesterklasse med Juilliard String Quartet - opplev møter mellom profesjonelle og unge kvartetter helt på nært hold! 

8 unge strykekvartetter fra Ung kvartettserie får undervisning og veiledning av den legendariske Juilliard kvartetten. Vi lover mye god musikk og spennende innsikt i verkene.

Mesterklassen er åpen for alle - velkommen! 

View Event →